Pokemon Go tulajdonságok, támadások és fejlődés

Ha kicsit jobban bele szeretnéd ásni magad a Pokemon Go világába, és nem elégszel meg a Mennykő Patkányra való labda dobálással, akkor olvasd el cikkünket, melyben részletesen leírjuk milyen tulajdonságok és támadások vannak, illetve hogyan működik a Pokemon továbbfejlesztés.

Alapvető státuszok

Egy Pokemon rendelkezik látható és láthatatlan tulajdonságokkal, ezek közül először a láthatóakat nézzük át:

HP – Életerő, ennyi sebzést kaphat a Pokemon, mielőtt meghal.

CP – Harci erő. Ez egy szám,mely hozzávetőlegesen megmutatja a Pokémon erejét a támadás, védekezés és életerő kombinációjaként.

Height, weight – Magasság és súly, ezek pusztán elképzelni segítenek a valós méreteket, konkrétan nem hatnak ki a játékmenetre.

Ha egy Pokémonod mögött kék fény világít, az azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában fogtad.

Típus – Minden Pokemon rendelkezik 1 vagy 2 típussal, melyek meghatározzák a lelőhelyeket és az erősségeiket. Ezeket itt foglalktuk össze.

Pokemon és játékos szintek

pokemon-go-xp-fejlodes

A Pokemon adatlapján látható félkör, az aktuális szintjét mutatja. Minden alkalommal amikor erősíted (power up), kap némi CP-t, valamint fél szintet lép egészen addig, amíg el nem éri a játékos szintjéne + 1-et.

A játékos szintjét XP gyűjtéssel tudod növelni, melyért különféle jutalmak járnak. XP jár a következő dolgokért:

 • Új Pokemon befogása: 500 XP
 • Pokemon továbbfejlesztése: 500 XP
 • Pokemon befogása: 100 XP
 • Edzés edzőteremben: 50 XP
 • Harcolás edzőteremben: 100 XP
 • Győzelem edzőteremben: 150 XP
 • Egy tojás kikeltetése: 200 XP

További XP jár a Poke Stop meglátogatásáért, melyek 5 percenként frissülnek újra, így készíthetsz egy optimális séta kört, ahol folyamatosan járhatod ezeket.

Érdemes megjegyezni, hogy ugyanúgy 500 XP jár egy Pidgey továbbfejlesztéséért, mint egy Pidgeottoért, holott a másodikhoz jóval több cukorkára van szükség. 4 db Pidgey továbbfejlesztéséhez 48 cukorka kell, és 2000 XP jár érte, egy Pidgeotto továbbfejlesztéséhez 50 cukorka kell, amiért a jutalmad 500 XP.

Pokemon erősítés

Az erősítéshez Stardust (csillagpor) és az adott Pokemonhoz tartozó Candy (cukorka) szükséges. Amikor erősíted, egy bonyolult képlet alapján nő a CP, és vele együtt a rejtett tulajdonságok.

Ha ki szeretnéd számolni a Pokémonod aktuális szintjét, oszd el az aktuális CP számot annyival, amennyit erősítésenként kapsz, majd oszd még el 2-vel.
Két szintenként nő az erősítéshez szükséges csillagpor mennyisége. Minden 10. szinten, az erősítéshez a szükséges cukorka mennyisége is nő eggyel.

Támadások

Minden Pokemon rendelkezik egy véletlenszerű gyors és egy erősebb támadással. A gyors támadás általában kisebb sebzést okoz, az erősebbet viszont tovább tart feltölteni.

A támadás melletti sáv szélessége jelzi, mennyi a támadás töltési ideje, a sávok száma pedig azt mutatjameg, hogy hány támadást lehet egymás után végrehajtani.

Ha a Pokemon típusával megegyező típusú támadást használsz, az 1.25x többet sebez és egy STAB bónuszt ad (same type attack bonus – ugyanolyan típusú támadás bónusz)

Ha továbbfejlesztesz egy Pokémont, új támadásokat kap!

Pokémon továbbfejlesztése

Egy Pokemon továbbfejlesztése rengeteg cukorkát emészt fel, viszont nem szükséges hozzá csillagpor, és a végén dob egy extra cukorkát is.

Amikor egy Pokémon továbbfejlődik, a látható tulajdonságai változnak (életerő, CP), az alap láthatatlanok viszont nem. Ebből két dolog következik:

 1. Ha nem fejleszted tovább, akkor is ugyanannyival nő szintenként a HP és CP
 2. Ha eddig erős volt, ezután is az lesz

Miért érdemes minél hamarabb továbbfejleszteni?


Azért, mert a fejlesztésért tapasztalati pont jár, míg a sima erősítésért nem.

Azt is érdemes fejben tartani, hogy ha egy Pokémon számodra tökéletes támadásokkal rendelkezik, akkor nem muszáj tovább fejleszteni, hisz ilyenkor lecserélődnek a támadásai, és lehet, hogy olyant kap ami neked nem tetszik.

Rejtett tulajdonságok

Pokemonok a következő rejtett tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • Támadás
 • Védekezés
 • Állóképesség

Mindegyiknek van egy fajtától függő alapértéke, és az általad befogott Pokemonhoz tartozó egyedi értéke, mely 0-15 közé eshet.

Két ugyanolyan, frissen befogott Pokemon, teljesen más értékekkel bírhat, melyek a szintek növekedésével egyre szembetűnőbbek lesznek.